Search This Blog

Loading...

Friday, June 3, 2011

Botany Multiple Choice Questions With Answers

Botany Multiple Choice Questions With Answers
Solved objective questions botany
multiple choice questions answers for botany for pre medical Exams
1. Syconus fruit develops from:
(a) catkin
(b) verticillaster
(c) hypanthodium
(d) cyathium
Ans. (c)

2. The minimum time interval required between application of stimulus and production of response is
(a) presentation time
(b) relaxation time
(c) conversion time
(d) reaction time
Ans. (d)

3. Father of Indian green revolution is:
(a) B.P. Pal
(b) Norman Borlaug
(c) M.S. Swaminathan
(d) K.C. Mehta
Ans. (c)

4. Chromosome end is called
(a) telomere
(b) centromere
(c) satellite
(d) maramere
Ans. (a)

5. A medicinal plant is:
(a) Cryptostegia grandiflora
(b) Coffea arabica
(c) Rauwolffia serpentina
(d) Brassica oleracea
Ans. (c)

6. Polyribosomes are aggregates of:
(a) ribosomes and r-RNA
(b) only r-RNA
(c) peroxisomes
(d) several ribosomes held together by string of m-RNA
Ans. (d)

7. Number of ATP molecules produced by each NADPH is:
(a) 3
(b) 2
(c) 1
(d) 5
Ans. (a)

8. The term protoplasm was coined by:
(a) Robert Hooke
(b) Dujardin
(c) Robert Brown
(d) Purkinje
Ans. (d)

9. Final electron acceptor in respiration is
(a) hydrogen
(b) oxygen
(c) cytochrome
(d) dehydrogenase
Ans. (b)

10. An algae rich in proteins is:
(a) Chlorella
(b) Oscillatoria
(C) Ulothrix
(d) Spirogyra
Ans. (a)

11. The loading of phloem during translocation means:
(a) elongation of phloem cells
(b) separation of phloem parenchyma
(c) strengthening of phloem fibers
(d) pouring of sugars into phloem
Ans. (d)

12. Both heterospory and circinate ptyxis occur in:
(a) Dryopteris
(b) Pinus
(c) Cycas
(d) Funaria
Ans. (c)

13. In C3 plants first stable product photosynthesis during dark reaction is:
(a) PGA
(b) Pyruvic acid
(c) RuBP
(d) Oxalo acetic acid
Ans. (a)

14. Plant hormone causing abscission of leaves, senescence, bud dormancy and inhibition of cell division is
(a) IAA
(b) ethylene
(c) cytokinins
(d) ABA
Ans. (d)

15. Chlorosis in plants occurs due to:
(a) high sunlight intensity
(b) low sunlight intensity
(c) absorption of yellow pigment from the soil
(d) deficiency of Mg and Fe in the soil
Ans. (d)

16. Vascular cryptogams are:
(a) Bryophytes
(b) Spermatophytes
(c) Pteridophyte
(d) None of these
Ans. (c)

17. Gasohol is:
(a) 20 % ethanol + 80 % petrol
(b) 20 % ethanol + 70% petrol + 10% kerosene
(c) 10% ethanol + 80% petrol+ 10% kerosene
(d) 10 % ethanol + 90 % petrol
Ans. (a)

18. Phytochrome is involved in:
(a) phototropism
(b) photorespiration
(c) photoperiodism
(d) geotropism
Ans. (c)

19. Which one of the following essential elements can land plants normally obtain directly from air?
(a) Hydrogen
(c) Nitrogen
(b) Carbon
(d) Phosphorus
Ans. (b)

20. Main function of lenticel is:
(a) transpiration
(b) guttation
(c) bleeding
(d) gaseous exchange
Ans. (d)

21. In a-helix secondary structure, hydrogen bonds lie between amide group of one amino acid and carbonyl group of:
(a) 2nd amino acid
(b) 3rd amino acid
(c) fourth amino acid
(d) fifth amino acid
Ans. (c)

22. Pomato is somatic hybrid between:
(a) poppy and potato
(b) potato and tomato
(c) poppy and tamarind
(d) poppy and tomato
Ans. (b)

23. Which of the following is used to determine the rate of transpiration in plants?
(a) Porometer/hygrometer
(b) Potometers
(c) Auxanometer
(d) Tensiometer/barometer
Ans. (b)

24. The protein part of enzyme is:
(a) prosthatic group
(b) apoenzyme
(c) holoenzyme
(d) zymogen
Ans. (b)

25. Pesticides comprise
(a) herbicides and insecticides
(b) insecticides
(c) insecticides, nematecides and rodenticides
(d) fungicides, herbicides, insecticides, nematecides and rodenticides
Ans. (d)

No comments:

Post a Comment

Popular Posts