Search This Blog

Loading...

Wednesday, February 16, 2011

zoology objective type questions for PMT

zoology objective type questions for PMT
Free PMT Online Practice Test
Objective type ... Zoology

1. Maltose, lactose and sucrose are
(a) Disaccharides
(b) Trisacctiarides
(c) Polysaccharides
(d) Monosaccharide
Ans. (a)
2. Select the specific pairs of DNA:
(a) Adenine and cytosine
(b) Adenine and thymine
(c) Guanine and adenine
(d) Guanine and uracil
Ans. (b)
3. Ribosomes were discovered by:
(a) Palade
(b) Porter
(c) Brown
(d) Watson
Ans. (a)
4. Which of the following does not possess contractile vacuole?
(a) Euglena
(b) Paramecium
(c) Amoeba
(d) Plasmodium
Ans. (d)
5. ‘Venus flower basket’ is the name of dried skeleton of:
(a) Euspongia
(b) Spongilla
(c) Euplectella
(d) Leucosolenia
Ans. (c)
6. AIDS was first noticed in:
(a) Russia
(b) USA
(c) France
(d) Germany
Ans. (b)
7. Polio is caused by:
(a) Bacteriophage
(b) Bacteria
(c) Virus with single stranded DNA
(d) Virus with single stranded RNA
Ans. (c)
8. Transduction in bacteria is mediated by:
(a) Plasmid
(b) Phage vector
(c) F-factor
(d) Pili
Ans. (b)
9. Parthenogenesis is common in:
(a) House fly
(b) Haney bee
(c) Drosophila
(d) None of these
Ans. (b)
10. The common method of DNA replication is:
(a) Disruptive
(b) Semiconervative
(c) Conservative
(d) Random
Ans. (b)
11. Lower jaw of mammal is made up of:
(a) Maxilla
(b) Dentary
(c) Squamosal
(d) Collumella
Ans. (b)
12. Which of the following organ remain unchanged during metamorphosis of frog’s tadpole?
(a) Heart
(b) Lung
(c) Nervous system
(d) Intestine
Ans. (c)
13. Which of the following hormone is related with iodine?
(a) Oxytocin
(b) Thyroxin
(c) Pituterin
(d) Secretin
Ans. (b)
14. Germplasm theory was proposed by:
(a) Darwin
(b) Lamarck
(c) Weismann
(d) de Vries
Ans. (c)
15. The Ornithine cycle removes two waste products from blood in liver. These are:
(a) CO2 and urea
(b) CO2 and ammonia
(c) Ammonia and urea
(d) Ammonia and uric acid
Ans. (b)
16. The main function of centromere is:
(a) Formation of RNA
(b) Movement of chromosomes
(c) Formation of DNA
(d) Duplication of DNA
Ans. (b)
17. Anabolism is:
(a) Exergonic process
(b) Destructive process
(c) Endergonic process
(d) Bidirectional process
Ans. (c)
18. Abiogenesis means
(a) Spontaneous generation
(b) Origin of life from living organisms
(c) Origin of life from living organisms
(d) Origin of life from microbes
Ans. (a)
19. Bone marrow is absent in bones of:
(a) Fish
(b) Birds
(c) Reptiles
(d) Frog
Ans. (b)
20. Secretions of ductless glands is called
(a) Pheromone
(b) Enzymes
(c) Mucous
(d) Hormone
Ans. (d)
21. In earthworm arrangement of vessels is:
(a) Different in last 15 segments
(b) Different in 1st 13 segments
(c) Same throughout body
(d) Different in 1st 10 and last 10 segments
Ans. (b)
22. Which of the following phylum belongs to Deuterostomia?
(a) Annelida
(b) Parazoa
(c) Mollusca
(d) Echinodermata
Ans. (d)
23. Cytochrome is present in:
(a) Outer membrane of mitochondria
(b) Matrix of mitochondria
(c) Matrix of mitochondria
(d) Cytoplasm of cell
Ans. (c)
24. A coral island with a central shallow lake is called as:
(a) Atoll
(b) Corallite
(c) Diatom land
(d) Coral feed
Ans. (a)
25. Protein synthesis takes place in
(a) Chloroplast
(b) Mitochondria
(c) Cytoplasm
(d) Ribosomes
Ans. (d)
26. Which of the following nerve of human being is both sensory and motor?
(a) Optic
(b) Abducens
(c) Trigeminal
(d) Olfactory
Ans. (c)
27. Lymph vessles are united to form:
(a) Lymph heart
(b) Lymph junctive
(c) Cisterna chyle
(d) Lymph jugular veins
Ans. (c)
28. Ascorbic acid is also called as
(a) Thiamine
(b) Vitamin-C
(c) Pyridoxine
(d) vitamin-B12
Ans. (b)
29. Hamburger’s phenomenon is also called as:
(a) Sodium shift
(b) Hydrogen shift
(c) Chloride shift
(d) Bicarbonate shift
Ans. (c)
30. In mammals digestion of starch starts from:
(a) Mouth
(b) Stomach
(c) Oesophagus
(d) Duodenum
Ans. (a)
31. Which of the following carries blood rich in food materials from intestine to liver?
(a) Dorsal aorta
(b) Renal portal vein
(c) Hepatic portal vein
(d) Thoracic artery
Ans. (c)
32. What is common among amylase, renin and trypsin?
(a) All are proteins
(b) All act at less than 7 pH
(c) All are produced in stomach
(d) All are hormones
Ans. (a)
33. Typhlop is a:
(a) Gtass snake
(b) Sea snake
(c) Blind snake
(d) Tree snake
Ans. (c)
34. Limbless amphibians belong to order:
(a) Anura
(b) Urodela
(c) Gymnophiana
(d) Squamata
Ans. (c)
35. Typhlosole in earthworm starts from segment number:
(a) 7
(b) 14
(c) 47
(d) 27
Ans. (d)
36. Chemoreceptor in Pila is:
(a) Radula
(b) Osphadium
(c) Canula
(d) Spiracle
Ans. (b)
37. Leydig cells secrete:
(a) Testosterone
(c) Corticosterone
(b) Oestrogen
(d) Progesterone
Ans. (a)
38. Who coined the term Ecology?
(a) Darwin
(b) Linnaeus
(c) Odum
(d) Heckle
Ans. (d)
39. Trophic levels are linked to form:
(a) Food web
(b) Food chain
(c) Autotrops
(d) Carnivores
Ans. (b)
40. Adjacent epithelial cells are held together by:
(a) Liposomes
(b) Lysosomes
(c) Microsome
(d) Desmosomes
Ans. (d)
41. Heat-islands are produced due to:
(a) Air pollution
(b) Water pollution
(c) Land pollution
(d) Noise pollution
Ans. (a)
42. Colchicines are used for:
(a) Polyploidy
(c) Monosomy
(b) Aneuploidy
(d) Trisomy
Ans. (a)
43. Sting apparatus of honey bee is a modified form of:
(a) Ovipositor
(b) Sex spine
(c) Podical gland
(d) Wax gland
Ans. (a)
44. Blood clotting is prevented by:
(a) vitamin-K
(b) Calcium ions
(c) Potassium ions
(d) Heparin
Ans. (d)
45. Phallic organs in cockroach are related to:
(a) Male reproductive system
(b) Male excretory system
(c) Male digestive system
(d) Male circulatory system
Ans. (a)
46. Haemocyanin is present in:
(a) Chordates
(b) Annelida
(c) Mollusca
(d) Porifera
Ans. (c)
47. Who coined the term biocoenosis?
(a) Karl Mobius
(b) Haeckel
(c) Ambust
(d) Lindmann
Ans. (a)
48. True nucleus is absent in:
(a) Man
(b) Rabbit
(c) Camel
(d) E. coli
Ans. (d)
49. Coelome is found between:
(a) Ectoderm and endoderm
(b) Mesoderm and ectoderm
(c) Body wall and ectoderm
(d) Mesoderm and endoderm
Ans. (d)
50. DNA of bacteria is
(a) With histones
(b) Without histones
(c) With sugar base
(d) Without sugar base
Ans. (b)

No comments:

Post a Comment

Popular Posts