Free Biology Online Practice Test
Free Multiple Choice Questions In Biology
Free online practice tests · Biology
1. Which of the following is not vestigial in man?
(a) Tail vertebrae
(b) Nails
(c) Nictitating membrane
(d) Vermiform appendix
Ans. (b)
2. The chemical used in ‘National Malaria Eradication Programme’ is
(a) 2, 4-D
(b) BHC
(c) DDT
(d) Parathyroid
Ans. (c)
3. A eukaryotic gene contains two kinds of base sequences. Which of these plays an important role in protein synthesis?
(a) Introns
(b) Exons
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Ans. (b)
4. The number of hydrogen bonds between adenine and thymine in a DNA molecule is:
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Eight
Ans. (a)
5. The enzyme, which combines with non-protein part to form a functional enzyme known a:
(a) co-enzyme
(b) Holoenzyme
(c) Apoenzyme
(d) Prosthetic group
Ans. (b)
6. Which of the following enzyme digest protein in stomach?
(a) Trypsin
(b) Pepsin
(c) Crepsin
(d) None of these
Ans. (b)
7. Passive food ingestion in Amoeba is known as:
(a) Import
(b) Invagination
(c) Circumfluence
(d) Circumvallation
Ans. (a)
8. The slime moulds are characterized by the presence of:
(a) Elaters
(b) Pseudoelaters
(c) Capillitium
(d) Capitulum
Ans. (c)
9. Ecdysone is secreted from:
(a) Insecta
(b) Trematoda
(c) Nematoda
(d) Polychaeta
Ans. (a)
10. In the life cycle of mosquito, comma-shaped stage is
(a) Larval stage
(b) Pupal stage
(c) Imago stage
(d) None of these
Ans. (b)
11. Haemocoel is found in:
(a) Hydra and Aurelia
(b) Taenia and Ascaris
(c) Cockroach and Pita
(d) Balanoglossus and Herd mania
Ans. (c)
12. The group of anamniota includes:
(a) Reptiles and birds
(b) Birds and mammals
(c) Fishes and amphibians
(d) Reptiles and mammals
Ans. (c)
13. The excretory material of bony fish is:
(a) Urea
(b) Protein
(c) Ammonia
(d) Amino acid
Ans. (c)
14. Different colour of frog skin are controlled by:
(a) Hormones
(b) Melanocytes
(c) Nervous system
(d) Both (a) and (c)
Ans. (a)
15. Blastula of frog has:
(a) Blastopore
(b) Blastocoel
(c) Archenteron
(d) Gastropore
Ans. (b)
16. Carotene pigment is found in the cells of:
(a) Dermis
(b) Epidermis
(c) Adipose cell
(d) Both (b) and (c)
Ans. (d)
17. Debove’s membrane is a layer of:
(a) Muscular tissue
(b) Epithelial tissue
(c) Connective tissue
(d) all of the above
Ans. (c)
18. Achilles tendon is associated with:
(a) Gluteus muscle
(b) Hamstring muscle
(c) Quadriceps muscle
(d) Gastrocnemius muscle
Ans. (d)
19. The leucocytes contain which of the following in large quantity?
(a) Basophils
(b) Neutrophils
(c) Eosinophils
(d) Monocytes
Ans. (b)
20. Which part of our body secreted the hormone secretin?
(a) Ileum
(b) Stomach
(c) Duodenum
(d) Oesophagus
Ans. (c)
21. During inspiration, the diaphragm:
(a) Expands
(b) Shows no change
(c) Contracts and flattens
(d) Relaxes to become dome shaped
Ans. (c)
22. The oxygen toxicity is related with:
(a) Blood poisoning
(b) Collapse of alveolar walls
(c) Failure of ventilation of lungs
(d) Both (a) and (b)
Ans. (c)
23. Cardiac output is determined by:
(a) Heart rate
(b) Stroke volume
(c) Blood flow
(d) Both (a) and (b)
Ans. (d)
24. The important function of lymph is to:
(a) Transport oxygen to the brain
(b) Transport carbon dioxide to the lungs
(c) Return RBCs to the limuloids
(d) Return interstitial fluid to the blood
Ans. (d)
25. The lining of intestine and kidneys in humans is:
(a) Keratinized
(b) Brush border
(c) Ciliated
(d) None of these
Ans. (b)
No comments:
Post a Comment