Search This Blog

Wednesday, February 16, 2011

Free Biology Online Practice Test

Free Biology Online Practice Test
Free Multiple Choice Questions In Biology
Free online practice tests · Biology
1. Which of the following is not vestigial in man?

(a) Tail vertebrae

(b) Nails

(c) Nictitating membrane

(d) Vermiform appendix

Ans. (b)

2. The chemical used in ‘National Malaria Eradication Programme’ is

(a) 2, 4-D

(b) BHC

(c) DDT

(d) Parathyroid

Ans. (c)

3. A eukaryotic gene contains two kinds of base sequences. Which of these plays an important role in protein synthesis?

(a) Introns

(b) Exons

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Ans. (b)

4. The number of hydrogen bonds between adenine and thymine in a DNA molecule is:

(a) Two

(b) Three

(c) Four

(d) Eight

Ans. (a)

5. The enzyme, which combines with non-protein part to form a functional enzyme known a:

(a) co-enzyme

(b) Holoenzyme

(c) Apoenzyme

(d) Prosthetic group

Ans. (b)

6. Which of the following enzyme digest protein in stomach?

(a) Trypsin

(b) Pepsin

(c) Crepsin

(d) None of these

Ans. (b)

7. Passive food ingestion in Amoeba is known as:

(a) Import

(b) Invagination

(c) Circumfluence

(d) Circumvallation

Ans. (a)

8. The slime moulds are characterized by the presence of:

(a) Elaters

(b) Pseudoelaters

(c) Capillitium

(d) Capitulum

Ans. (c)

9. Ecdysone is secreted from:

(a) Insecta

(b) Trematoda

(c) Nematoda

(d) Polychaeta

Ans. (a)

10. In the life cycle of mosquito, comma-shaped stage is

(a) Larval stage

(b) Pupal stage

(c) Imago stage

(d) None of these

Ans. (b)

11. Haemocoel is found in:

(a) Hydra and Aurelia

(b) Taenia and Ascaris

(c) Cockroach and Pita

(d) Balanoglossus and Herd mania

Ans. (c)

12. The group of anamniota includes:

(a) Reptiles and birds

(b) Birds and mammals

(c) Fishes and amphibians

(d) Reptiles and mammals

Ans. (c)

13. The excretory material of bony fish is:

(a) Urea

(b) Protein

(c) Ammonia

(d) Amino acid

Ans. (c)

14. Different colour of frog skin are controlled by:

(a) Hormones

(b) Melanocytes

(c) Nervous system

(d) Both (a) and (c)

Ans. (a)

15. Blastula of frog has:

(a) Blastopore

(b) Blastocoel

(c) Archenteron

(d) Gastropore

Ans. (b)

16. Carotene pigment is found in the cells of:

(a) Dermis

(b) Epidermis

(c) Adipose cell

(d) Both (b) and (c)

Ans. (d)

17. Debove’s membrane is a layer of:

(a) Muscular tissue

(b) Epithelial tissue

(c) Connective tissue

(d) all of the above

Ans. (c)

18. Achilles tendon is associated with:

(a) Gluteus muscle

(b) Hamstring muscle

(c) Quadriceps muscle

(d) Gastrocnemius muscle

Ans. (d)

19. The leucocytes contain which of the following in large quantity?

(a) Basophils

(b) Neutrophils

(c) Eosinophils

(d) Monocytes

Ans. (b)

20. Which part of our body secreted the hormone secretin?

(a) Ileum

(b) Stomach

(c) Duodenum

(d) Oesophagus

Ans. (c)

21. During inspiration, the diaphragm:

(a) Expands

(b) Shows no change

(c) Contracts and flattens

(d) Relaxes to become dome shaped

Ans. (c)

22. The oxygen toxicity is related with:

(a) Blood poisoning

(b) Collapse of alveolar walls

(c) Failure of ventilation of lungs

(d) Both (a) and (b)

Ans. (c)

23. Cardiac output is determined by:

(a) Heart rate

(b) Stroke volume

(c) Blood flow

(d) Both (a) and (b)

Ans. (d)

24. The important function of lymph is to:

(a) Transport oxygen to the brain

(b) Transport carbon dioxide to the lungs

(c) Return RBCs to the limuloids

(d) Return interstitial fluid to the blood

Ans. (d)

25. The lining of intestine and kidneys in humans is:

(a) Keratinized

(b) Brush border

(c) Ciliated

(d) None of these

Ans. (b)

Biology for Competitive Exams

Biology for Competitive Exams
Biology Quiz Questions
biology Various MEDICAL COMPETITIVE EXAMINATIONS
1. Secretion of gastric juice is stimulated by:
(a) Pepsin
(b) Gastrin
(c) Renin
(d) Secretin
Ans. (b)
2. Which one is not correct?
(a) Humans—Ureotelic
(b) Birds—Uricotelic
(c) Lizards—Uricotelic
(d) Whale—Ammonotelic
Ans. (d)
3. Which one shows bio-luminescence?
(a) Noctiluca
(b) Polystomella
(c) Entamoeba
(d) Suctoria
Ans. (a)
4. Mantle, foot and shell are the characteristics of:
(a) Nautilus
(b) Echinus
(c) Limulus
(d) Euplectella
Ans. (a)
5. Protists are:
(i) Unicellular and prokaryote
(ii) Unicellular and eukaryote
(iii) Multicellular and eukaryote
(iv) Autotroph or heterotroph
(a) (i), (ii) and (iii)
(b) (ii), (iii) and (iv)
(c) (iii), (iv)
(d) (ii),(iv)
Ans. (d)
6. Pepsin is inactivated at pH:
(a) Below 3
(b) Below 2
(c) Above 5
(d) Above 3
Ans. (c)
7. Which one is not produced by aquaculture?
(a) Oyster
(b) Silkworm
(c) Singhara
(d) Frog
Ans. (b)
8. Progesterone is secreted by:
(a) Corpus luteum
(b) Utreus
(c) Placenta
(d) graafian follicle
Ans. (a)
9. Which one affects liver, muscle and adipose tissue?
(a) Androgen
(b) Insulin
(c) Progesterone
(d) Glucagon
Ans. (b)
10. Inner lining of blood vessels is formed by:
(a) Ciliated epithelium
(b) Squamous epithelium
(c) Cuboidal epithelium
(d) Columnar epithelium
Ans. (b)
11. Nucleated RBC is present in:
(a) Man
(b) Rat
(c) Frog
(d) Rabbit
Ans. (c)
12. Pellagra is caused by deficiency of vitamin:
(a) B1
(b) B2
(c) B5
(d) B6
Ans. (c)
13. The main excretory organ of prawn is:
(a) Green gland
(b) Flame cell
(c) Malpighian tubule
(d) Nephridia
Ans. (a)
14. Moulting hormone is secreted by:
(a) Corpora card iacum
(b) Prothoracic gland
(c) Corpora allata
(d) Neurosecretory hormone
Ans. (b)
15. Deoxyribonucleic and ribonucleic are secreted by:
(a) Liver
(b) Stonth
(c) Pancreas
(d) Kidney
Ans. (c)
16. Haemodialysis helps in patient having:
(a) Uremia
(b) Anemia
(c) Diabetes
(d) Goiter
Ans. (a)
17. X-rays are used in:
(a) ECG
(b) EEG
(c) CT-scan
(d) Endoscopy
Ans. (c)
18. Disease caused by deficiency of protein in children is
(a) Obesity
(b) Marasmus
(c) Diabetes
(d) Kwashiorkor
Ans. (d)
19. The thin filaments of a muscle fiber are made up of:
(a) Actin, troponin, tropomyosin
(b) Actin, troponin
(c) Myosin, troponin
(d) Actin, tropomyosin
Ans. (a)
20. The species, which is going to become extinct due to lack of proper care would be called:
(a) Rare
(b) Endangered
(c) Vulnerable
(d) Extinct
Ans. (b)
21. In which part of mitochondria does ATP synthesis occur?
(a) F1
(b) F0
(c) Cristae
(d) Inner membrane of mitochondria
Ans. (a)
22. Abnormal growth of the tumour in cancer is due to:
(a) Abnormal mitotic division
(b) Accumulation of body fluid
(c) Abnormal meiotic division
(d) Metastasis
Ans. (a)
23. Fat, prior to its oxidation associate with:
(a) Cyclic AMP
(b) Co-A
(c) GMP
(d) ATP
Ans. (b)
24. Schwann cell is found around:
(a) Axon
(b) Cyton
(c) Dendrite
(d) Dendron
Ans. (a)
25. Which part of retina consists of only cones?
(a) Fovea centralis
(b) Optic nerve
(c) Blind spot
(d) Orasmata
Ans. (a)

Biology 10+2 level

Biology 10+2 level
10+2 in Biology
Biology (PCB) at 10+2 level
1. Carapace is present on the dorsal surface of: (a) Elephant
(b) Tortoise
(c) Python
(d) Alligator
Ans. (b)
2. Exoskeleton is absent in:
(a) Scoliodon
(b) Frog
(c) Rabbit
(d) Fowl
Ans. (b)
3. ‘Heart, of heart’ is:
(a) SA node
(b) AV node
(c) Bundle of His
(d) Purkinje fibers
Ans. (a)
4. Which of the following is phagocytic?
(a) Monocyte
(b) RBC.
(c) Eosinophil
(d) Basophil
Ans. (b)
5. Small fish get stuck near the bottom of a shark and derives its nutrition from it. This kind of association is called as:
(a) Antibiosis
(b) commensalisms
(c) Predation
(d) Parasitism
Ans. (b)
6. Intercalated disc is found in:
(a) Muscles of heart
(b) Vertebrae
(c) Muscles of legs
(d) Public symphysis
Ans. (a)
7. Which of following is ‘immortal’?
(a) Somatic cell
(b) Glomerular cells
(c) Germ cells
(d) Cells of pituitary
Ans. (c)
8. Nerve cell does not divide because they do not have:
(a) Nucleus
(b) Centro some
(c) Golgi body
(d) Mitochondria
Ans. (b)
9. During strenuous exercise; glucose is converted into:
(a) Glycogen
(b) Pyruvic acid
(c) Starch
(d) Lactic acid
Ans. (d)
10. ‘AIDS’ is due to:
(a) Destruction of killer-T-cells
(b) Destruction of helper-T-cells
(c) Lack of interferons
(d) Autoimmunity
Ans. (b)
11. ‘Adaptation’ of eyes in dark is due to:
(a) Depletion of vision pigment in rod
(b) Depletion of vision pigment in cones
(c) Repletion of visior pigment in rods
(d) Repletion of vision pigment in cones
Ans. (c)
12. Sea gulls excrete excess of NaC1 from:
(a) Liver
(b) Lungs
(c) Nasal cavity
(d) Kidney
Ans. (c)
13. Tree of life is:
(a) Arbor vitae
(b) Pons varolii
(c) Organ of Corti
(d) Diencephalons
Ans. (a)
14. Thousands of years old mummies are still in their condition as they were before due to the non destruction of:
(a) Yellow elastic fibers
(b) White elastic fibers
(c) Collagen fibers
(d) Veins
Ans. (a)
15. Which of the following is correctly matched?
(a). Wallago attu —Lachi
(b) Tengra —Carp
(c) Catla-catla —Cat fish
(d) Paya.s —Carp
Ans. (a)
16. Two animal cells are interconnected by:
(a) Plasmodesmata
(b) Cell wall
(c) Desmosomes
(d) Plasma membrane
Ans. (c)
17. Which of the following vitamins is water soluble as well as anti-oxidant?
(a) Vitamin-B1
(b) Vitamin-A
(c) Vitamin-D
(d) Vitamin-C
Ans. (d)
18. Which of the following amino acids is not optically active?
(a) Glycine
(b) Valine
(c) Leucine
(d) Isoleucine
Ans. (a)
19. Human ear ossicles are:
(a) Incus and stapes
(b) Stapes
(c) Incus, malleus and stapes
(d) Incus and malleus
Ans. (c)
20. Transposons are:
(a) House-keeping genes
(b) Jumping genes
(c) Transporting genes
(d) Stationary genes
Ans. (b)
21. The biogenetic law of Haeckel is:
(a) Omnis vivum-e-vivum
(b) Omnis cellula-e-cellula
(c) Ontogeny repeats phylogeny
(d) Phylogeny repeats ontogeny
Ans. (c)
22. FSH is secreted by:
(a) Anterior lobe of pituitary
(b) Hypothalamus
(c) Gonads
(d) Posterior lobe of pituitary
Ans. (a)
23. Tube feet is the locomotory organ in:
(a) Starfish
(b) Jelly fish
(c) Silver fish
(d) Scoliodon
Ans. (a)
24. Flame cells are excretory organ of:
(a) Planaria
(b) Hydra
(c) Hydrilla
(d) Cockroach
Ans. (a)
25. Which of the following is not done in a wild life sanctuary?
(a) Fauna is conserved
(b) Flora is conserved
(c) Soil and flora is utilised
(d) Hunting is prohibited
Ans. (b)

MCQ ZOOLOGY BIOLOGY PMT

MCQ ZOOLOGY BIOLOGY PMT 

Free Biology Cbse Pmt Online Practice Test
PMT BIOLOGY CLASS QUIZ
1. Cockroach and other insects have blood which
(a) Resembles human blood in colour
(b) Has RBCs
(c) Circulates through arteries and veins
(d) Circulates through an open system
Ans. (d)
2. Albinos have been reported in
(a) White race
(b) Black race
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Ans. (c)
3. Cranial capacity of Australopithecus was
(a) 350—450 cm3
(b) 650—700 cm3
(c) 1050—1150 cm3
(d) 1400—1450 cm3
Ans. (a)
4. Which law of evolution states that “warm-blooded” mammals of hot and humid areas have abundant melanin pigment?
(a) Dollo’s law
(b) Gloger’s law
(c) Cope’s law
(d) Gause’s law
Ans. (b)
5. Reason of death of a patient of cobra-bite is
(a) Destruction of RBC5
(b) Inactivation of nerves
(c) Permanent contraction of muscles
(d) None of the above
Ans. (b)
6. The most important comp5nent of contraceptive pills is
(a) Progesterone
(b) Growth hormone
(c) Thyroxine
(d) Luteinizing hormone
Ans. (a)
7. Yolk plug forms during
(a) morula-formation
(b) blastula-formation
(c) Gastrula
(d) Neurulation
Ans. (c)
8. In which of the following only cone cells are found?
(a) Fovea centralis
(b) Retina
(c) Fossa ovalis
(d) Blind spots
Ans. (a)
9. Hepatic portal system collects blood from
(a) Liver
(b) Lungs
(c) Kidney
(d) Alimentary canal
Ans. (d)
10. The first digit of the forearm is termed
(a) Pollex
(b) Hallux
(c) Pollux
(d) None of these
Ans. (a)
11. Bidder’s canal is meant for passage of
(a) Ova
(b) Urine
(c) Sperms
(d) All of these
Ans. (c)
12. Striped muscle fibre has
(a) One nucleus
(b) Two nucleus
(c) Many nuclei
(d) No nuclei
Ans. (c)
13. Billroth’s cords are characteristic of
(a) spinal cord
(b) Notochord
(c) Nerve cord
(d) Spleen
Ans. (d)
14. Nuhn’s glands re present in
(a) Intestine
(b) Tongue
(c) Skin
(d) Stomach
Ans. (b)
15. Amylopsin acts upon
(a) Polysaccharide in any medium
(b) Polysaccharide in acidic medium
(c) Polysaccharide in alkaline medium
(d) Polypeptides
Ans. (c)
16. Hypoxia is the condition in which less oxygen becomes available to the tissues. This may be due to
(a) Lesser oxygen in the atmosphere
(b) More CO in air
(c) Less RBCs in blood
(d) all of the above
Ans. (d)
17. Carotid labyrinth contains
(a) Olfactoreceptors
(b) Baroreceptors
(c) Chemoreceptors
(d) Phonoreceptors
Ans. (b)
18. Juxtaglomerular cells of renal cortex synthesizes a hormone called
(a) ADH
(b) Oxytoxin
(c) Renin
(d) Urochrome
Ans. (c)
19. Corpora striata occur in
(a) cerebrum
(b) Cerebellum
(c) Medulla
(d) Diencephalons
Ans. (a)
20. A point mutation comprising the substitution of purine by pyramidine is called
(a) Deletion
(b) Transition
(c) Transversion
(d) Translocation
Ans. (c)
21. Exoskeleton/scales are absent in
(a) Fishes
(b) Retiles
(c) Ichthyophis
(d) Rana tigrina
Ans. (d)
22. Gill cover is absent in
(a) Shark
(c) Salmon
(b) Labeo
(d) All of these
Ans. (a)
23. The cyst wall of Euglena is made up of
(a) Lipids
(b) Histones
(c) Carbohydrates
(d) Lipoproteins
Ans. (c)
24. The class of coelenterate which exhibits polymorphism?
(a) Hydrozoa
(b) Scyphozoa
(c) Anthozoa
(d) All of these
Ans. (a)
25. Which pairing is not correct?
(a) Stegomyia — Yellow fever
(b) Pediculus —Trench fever
(c) Culex — Malaria
(d) Xenopsylla —Bubonic plague
Ans. (c)
Section-B
Direction In the following questions more than one of the answers given may be correct. Select the correct answers and mark it according to the code.
Codes
(a) 1, 2 and 3 are correct
(b) 1 and 2 are correct
(c) 2 and 4 are correct
(d) 1 and 3 are correct
26. On the basis of nature of maternal and foetal tissue, types of placenta are
(1) Haemochorial placenta
(2) Haemoendothelial placenta
(3) Cotyledonary placenta
(4) Deciduate placenta
Ans. (2)
27. Antigenic determinant sites bind to which portions of an antibody molecule?
(1) Light chain
(2) Heavy chain
(3) Intermediate chains
(4) Plasma cells
Ans. (2)
28. Types of quill (flight) feathers are
(1) Down feathers
(2) Covert
(3) Filoplume
(4) Remiges
Ans. (3)
29. Which of the following factors rise the P50 value and shifts the Hb02 dissociaon curve to right and vice versa?
(1) Rise in PCO2
(2) Rise in H+ ions (= fall in pH)
(3) Fall in temperature
(4) Fall in diphosphoglyceric acid
Ans. (2)
30. Which of the following are fat soluble vitamins?
(1) Retinol
(2) Calciferol
(3) Tocopherol
(4) Riboflavin
Ans. (1)
31. Uric acid is an excretory product of
(1) Insects
(2) Birds
(3) Terrestrial reptiles
(4) Mammals
Ans. (1)
32. Spongy or cancellous bones are
(1) Skull bones
(2) Vertebrae
(3) Femur
(4) Ribs
Ans. (2)
33. Cowper’s gland secrete a substance to
(1) Nourish sperms
(2) Neutralize acidity
(3) Kill pathogens
(4) lubricate female’s vagina to facilitate copulation
Ans. (3)
34. The valve situated between the left atrium and left ventricle is called
(1) Bicuspid valve
(2) Tricuspid valve
(3) Mitral valve
(4) Eustachian valve
Ans. (4)
35. Bipolar neurons occur in
(1) Retina of eyes
(2) Olfactory epithelium
(3) Inner ear
(4) Brain
Ans. (1)
36. Cardiac muscles are
(1) Striated
(2) Voluntary
(3) Involuntary
(4) Nonstriated
Ans. (4)
37. Anterior lobe of pituitary gland secretes
(1) ACTH, TSH and oxytocin
(2) STH, GH and TSH
(3) TSH ADH and Prolactin
(4) FSH, GH and LH
Ans. (3)
38. Which ‘of the following is true about preen gland?
(1) Occur in birds
(2) Also known as uropygial gland
(3) Occur in bats
(4) Help in digestion
Ans. (2)
39. Cartilaginous fishes have
(1) Placoid. Scales
(2) Cycloid or ctenoid scales
(3) Scroll valve
(4) Operculum
Ans. (4)
40. Which of the following belongs to phylum Arthropoda?
(1) Cockroach
(2) Goldfish
(3) Silverfish
(4) Cuttlefish
Ans. (4)
41. Structures present in a mature proglottid are
(1) A pair of longitudinal nerve cord (lateral nerve cord)
(2) Mehli’s gland
(3) Cirrus sac
(4) One ovary and two oviducts
Ans. (1)
42. Proteolytic enzymes present in the pancreatic juice are
(1) Pepsin
(2) Elastase
(3) Salivary amylase
(4) Chymotrypsin
Ans. (3)
43. RBC and adipose tissue cells respire anaerobically because they
(1) Possess very few mitochondria
(2) require much less energy
(3) Possess very few mitochondria and a large amount of energy
(4) Possess .carbonic anhydrous
Ans. (2)
44. The coats of eyeball are
(1) Sciera
(2) Retina
(3) Conjunctiva
(4) Otolith membrane
Ans. (2)
45. Which of the following structure is absent in forelimb of frog?
(1) Brachium
(2) Web
(3) Antebrachium
(4) Tarsal
Ans. (3)
46. P-wave of ECG indicates
(1) Depolarization of atrial muscles
(2) Activation of SA-node
(3) Spread of excitation from SA node to AV node
(4) Repolarization of atria and depolarization of ventricles
Ans. (2)
47. Which of the following cranial nerves are mixed 1’
(1) Vagus
(2) Trigeminal
(3) Glossopharyngeal
(4) Auditory
Ans. (1)
48. Which of the following is correct grouping?
(1) Ectoderm—retina, epidermis, nervous system
(2) Mesoderm—ovary, urinary bladder, Kidney
(3) Mesoderm—kidney, connective tissue, testis
(4) Endoderm—thyroid, pineal gland, thymus
Ans. (4)
49. Heterochromatin
(1) Contains a highly repetitice sequence of DNA
(2) Is the inert segment of the chromosome adjacent to the centromere?
(3) Is tightly coiled during the interphase
(4) Lightly stained regions
Ans. (1)
50. Which of the following are haploid in nature?
(1) Spermatids
(2) Secondary spermatocytes
(3) Spermatogonia
(4) Primary spermatocytes
Ans. (2)

zoology biology mcq

zoology biology mcq
biology multiple choice questions
Online Biology MCQ

1. ‘Salmon’ fishes are group of fishes belonging 41 to:

(a) Cod fish

(b) Trout

(c) Bony fish

(d) Cartilaginous fish

Ans. (b)

2. Renal portal system is absent in:

(a) Reptiles

(b) Amphibians

(c) Mammals

(d) Birds

Ans. (c)

3. Water reabsorption in kidney is controlled by:

(a) Aldosteron

(b) ADN

(c) GH

(d) Oxytocin

Ans. (b)

4. Hypercromism is presence of:

(a) Same type of chromosome less than one

(b) Highly pertinacious chromosomes

(c) Same type of chromosome more than one

(d) Dark colored skin

Ans. (c)

5. Relaxin is released from:

(a) Testis

(b) Pituitary

(c) Adrenal

(d) Ovary

Ans. (d)

6. Mammary glands are modification of:

(a) Meibomian glands

(b) Sweat glands

(c) Sebaceous gland

(d) None of the above

Ans. (b)

7. A ‘drunken person’ has the earliest effect on brains

(a) Cerebrum

(b) Medulla oblongata

(c) Cerebellum

(d) Frontal

Ans. (c)

8. Antibodies are:

(a) Carbohydrates

(b) Immunoglobulin

(c) Globular proteins

(d) Extrinsic proteins

Ans. (b)

9. Fertilized ovum in human is transplanted in the uterus after:

(a) one day of fertilization

(b) 7 days of fertilization

(c) 10 days of fertilization

(d) 15 days of fertilization

Ans. (b)

10. Dinosaurs became extinct in:

(a) Permian period

(b) Triassic period

(c) Cretaceous period

(d) Jurassic period

Ans. (c)

11. An immune disease in which the body destroys the ill functioning thyroid gland itself is:

(a) Simmond’s disease

(b) Myxodema

(c) Hashimoto’s disease

(d) Hurler’s disease

Ans. (c)

12. Failure of decent of testes in scrotal sac called

(a) crypto-orchidism

(b) Vasectomy

(c) Impotency

(d) Tubectomy

Ans. (a)

13. Highest cranial capacity is present in:

(a) Peking man

(b) Java man

(c) Cro-Magnon man

(d) Neanderthal man

Ans. (c)

14. Hand of man, wing of bat, flipper of seal represents:

(a) Analogous organs

(b) Homologous organs

(c) Vestigial organs

(d) Essential organs

Ans. (b)

15. Humoral immune system comprises of:

(a) Monocytes

(b) Lymphocytes

(c) ‘B’ and ‘T’ lymphocytes

(d) RBC

Ans. (c)

16. Hydra is a:

(a) Freshwater, radial symmetrical and diploblastic animal

(b) Marine, radial symmetrical and diploblastic animal

(c) Marine, radial symmetrical and diploblastic plant

(d) Freshwater, bilateral symmetrical and diploblastic animal

Ans. (a)

17. Which DNA molecule among the following will melt at lowest temperature?

(a) 5’-G-c-A-T-G–C-T 3’

3’ C-G-T-A-T-C-G–A-5

(b) 5’-A-A-T-A-A-A-G-C-T-3’

3’-T-T-A-T-T-T-C-G-A-5’

(c) 5’-A-T-G–C-T-G-A-T 3’

3’-T-A-C-G-A-C-T-A-5’

(d) 5’-A-A-T-A-G—C-T–G-C-3’

3’-T-T-T-A-C–G–A–C–G-S’

Ans. (b)

18. Crayfish is a:

(a) Arthropod

(b) Fish

(c) Mollusc

(d) Virus

Ans. (a)

19. Leishmania tropica causes:

(a) Sleeping sickness

(b) Kala-azar

(c) Fibrosis

(d) Oriental sore

Ans. (d)

20. Shell of mollusc is produced by its:

(a) Radula

(b) Mantle

(c) Visceral mass

(d) Pedal structure

Ans. (b)

21. Limulus belongs to class:

(a) Crustacea

(b) Insect

(c) Arachnida

(d) Onychophora

Ans. (c)

22. Trypanosome causes:

(a) Sleeping sickness

(b) Kala-azar

(c) Diarrhea

(d) Colitis

Ans. (a)

23. Squid, Cuttle fish and Octopus belong to class:

(a) Decapods

(b) Cephalopodan

(c) Scaphopoda

(d) Apoda

Ans. (b)

24. Mostly reared silk worm in India is:

(a) Anthera roylei

(b) Anthera assama

(c) Anthera dorsata

(d) Bombyx mori

Ans. (d)

25. Ovulation in females is under the control of:

(a) ADH and LH

(b) LTH and TSH

(c) T3 and TSH

(d) FSH and LH

Ans. (d)

26. Honey bee species reared most widely in India in artificial hives is

(a) Apis florea

(b) Apis indica

(c) Apis dorsata

(d) Apis rejuvenate

Ans. (d)

27. Laurer’s canal is present in:

(a) Fasciola

(b) Ascaris

(c) Cockroach

(d) Taenia

Ans. (a)

28. Hormone, which helps in metamorphosis in insects is:

(a) Ecdysone

(b) Pheromone

(c) Thyroxine

(d) Pitutrine

Ans. (a)

29. Jelly over frog’s egg is formed:

(a) During fertilization

(b) After fertilization in water

(c) After fertilization outside water

(d) None of the above

Ans. (b)

30. The character common in reptiles and birds is:

(a) diaphragm

(b) Homoeothermic

(c) Teates

(d) Amnion

Ans. (d)

31. Closely related, morphologically similar sympatric populations, but reproductively isolated, are. Designated as:

(a) Clones

(b) Dine

(c) Sibling species

(d) Demes

Ans. (c)

32. Discoidal placenta is found in:

(a) Rabbit

(b) Sheep

(c) Pig

(d) Deer

Ans. (a)

33. The joint of radio-ulna with the upper arm is:

(a) Pivot joint

(b) Socket joint

(c) Fixed joint

(d) Hinge joint.

Ans. (d)

34. The blood is carried from lungs to heart by:

(a) Cardiac vessel

(b) Pulmonary vein

(c) Pulmonary artery

(d) Carotid vein

Ans. (b)

35. DNA replication takes place in:

(a) M-phase

(b) G1-phase

(c) S-phase

(d) G2-phase

Ans. (c)

36. An auto-immune disease is

(a) Hemophilia

(b) Albinism

(c) Myasthenia gravis

(d) Herpes

Ans. (c)

37. A disease common in Africans is:

(a) Pernicious anemia

(b) Sickle cell anemia

(c) Malaria

(d) Hemophilia

Ans. (b)

38. Genes are responsible for the growth and differentiation in an organism through regulation of:

(a) Translation

(b) Transcription

(c) Both (a) and (b)

(d) Transformation

Ans. (c)

39. Ultra filtration is determined by:

(a) Glomerular hydrostatic pressure

(b) Colloid osmotic pressure of blood

(c) Capsular hydrostatic pressure

(d) All of the above

Ans. (d)

40. Prolonged deficiency of nicotinic acid causes

(a) Anaemia

(b) Pellagra

(c) Osteomalacia

(d) Xerophthalmia

Ans. (b)

41. An epithelial tissue which has thin flat cells, arranged edge to edge so as to appear like close packed tiles is present in inner lining of:

(a) Stomach

(b) Chee.k

(c) Chin

(d) Ovary

Ans. (b)

42. The smallest taxonomic group of animals having a cranium, vertebral column, ventral heart, pulmonary respiration and 2 pairs of legs is in class

(a) Vertebrata

(b) Chordate

(c) Tetrapoda

(d) Agnetha

Ans. (c)

43. Arachidonic acid is:

(a) Non-essential fatty acid

(b) Essential fatty acid

(c) Poly-unsaturated fatty acid

(d) Both (b) and (c)

Ans. (d)

44. Nickel is a component of enzyme:

(a) Urease

(b) Carboxylase

(c) Nitrogenase

(d) Nitrate reductase

Ans. (a)

45. Two free rib nucleotide units are interlinked with:

(a) Peptide bond

(b) Covalent bond

(C) Hydrogen bond

(d) Phosphodiester bond

Ans. (d)

46. Induced fit theory of enzyme action was given by:

(a) Koshland

(c) Sumner

(b) Fischer

(d) Buchner

Ans. (a)

47. Pasteurization is a process carried out for 30 minutes at:

(a) 40-50°C

(c) 80-100°C

(b) 60-70°C

(d) 100-120°C

Ans. (b)

48. Which statement explains the evolutionary advantage of meiosis?

(a) It is necessary for asexual reproduction

(b) It alternates mitosis from one generation to other

(c) Genetic recombinants give variability

(d) It alters the characters of parents

Ans. (c)

49. Which of the following is a transparent tissue?

(a) Hyaline cartilage

(b) Fibrous cartilage

(c) Tendons

(d) Ligaments

Ans. (a)

50. Each spinal nerve in mammal arises from the spinal cord by two roots, a dorsal and a ventral. The ventral root is composed of:

(a) Somatic motor and visceral motor fibre

(b) Somatic motor and visceral sensory fibre

(c) Somatic sensory and visceral motor fibre

(d) Somatic sensory and visceral sensory fiber

Ans. (a)

zoology objective type questions for PMT

zoology objective type questions for PMT
Free PMT Online Practice Test
Objective type ... Zoology

1. Maltose, lactose and sucrose are
(a) Disaccharides
(b) Trisacctiarides
(c) Polysaccharides
(d) Monosaccharide
Ans. (a)
2. Select the specific pairs of DNA:
(a) Adenine and cytosine
(b) Adenine and thymine
(c) Guanine and adenine
(d) Guanine and uracil
Ans. (b)
3. Ribosomes were discovered by:
(a) Palade
(b) Porter
(c) Brown
(d) Watson
Ans. (a)
4. Which of the following does not possess contractile vacuole?
(a) Euglena
(b) Paramecium
(c) Amoeba
(d) Plasmodium
Ans. (d)
5. ‘Venus flower basket’ is the name of dried skeleton of:
(a) Euspongia
(b) Spongilla
(c) Euplectella
(d) Leucosolenia
Ans. (c)
6. AIDS was first noticed in:
(a) Russia
(b) USA
(c) France
(d) Germany
Ans. (b)
7. Polio is caused by:
(a) Bacteriophage
(b) Bacteria
(c) Virus with single stranded DNA
(d) Virus with single stranded RNA
Ans. (c)
8. Transduction in bacteria is mediated by:
(a) Plasmid
(b) Phage vector
(c) F-factor
(d) Pili
Ans. (b)
9. Parthenogenesis is common in:
(a) House fly
(b) Haney bee
(c) Drosophila
(d) None of these
Ans. (b)
10. The common method of DNA replication is:
(a) Disruptive
(b) Semiconervative
(c) Conservative
(d) Random
Ans. (b)
11. Lower jaw of mammal is made up of:
(a) Maxilla
(b) Dentary
(c) Squamosal
(d) Collumella
Ans. (b)
12. Which of the following organ remain unchanged during metamorphosis of frog’s tadpole?
(a) Heart
(b) Lung
(c) Nervous system
(d) Intestine
Ans. (c)
13. Which of the following hormone is related with iodine?
(a) Oxytocin
(b) Thyroxin
(c) Pituterin
(d) Secretin
Ans. (b)
14. Germplasm theory was proposed by:
(a) Darwin
(b) Lamarck
(c) Weismann
(d) de Vries
Ans. (c)
15. The Ornithine cycle removes two waste products from blood in liver. These are:
(a) CO2 and urea
(b) CO2 and ammonia
(c) Ammonia and urea
(d) Ammonia and uric acid
Ans. (b)
16. The main function of centromere is:
(a) Formation of RNA
(b) Movement of chromosomes
(c) Formation of DNA
(d) Duplication of DNA
Ans. (b)
17. Anabolism is:
(a) Exergonic process
(b) Destructive process
(c) Endergonic process
(d) Bidirectional process
Ans. (c)
18. Abiogenesis means
(a) Spontaneous generation
(b) Origin of life from living organisms
(c) Origin of life from living organisms
(d) Origin of life from microbes
Ans. (a)
19. Bone marrow is absent in bones of:
(a) Fish
(b) Birds
(c) Reptiles
(d) Frog
Ans. (b)
20. Secretions of ductless glands is called
(a) Pheromone
(b) Enzymes
(c) Mucous
(d) Hormone
Ans. (d)
21. In earthworm arrangement of vessels is:
(a) Different in last 15 segments
(b) Different in 1st 13 segments
(c) Same throughout body
(d) Different in 1st 10 and last 10 segments
Ans. (b)
22. Which of the following phylum belongs to Deuterostomia?
(a) Annelida
(b) Parazoa
(c) Mollusca
(d) Echinodermata
Ans. (d)
23. Cytochrome is present in:
(a) Outer membrane of mitochondria
(b) Matrix of mitochondria
(c) Matrix of mitochondria
(d) Cytoplasm of cell
Ans. (c)
24. A coral island with a central shallow lake is called as:
(a) Atoll
(b) Corallite
(c) Diatom land
(d) Coral feed
Ans. (a)
25. Protein synthesis takes place in
(a) Chloroplast
(b) Mitochondria
(c) Cytoplasm
(d) Ribosomes
Ans. (d)
26. Which of the following nerve of human being is both sensory and motor?
(a) Optic
(b) Abducens
(c) Trigeminal
(d) Olfactory
Ans. (c)
27. Lymph vessles are united to form:
(a) Lymph heart
(b) Lymph junctive
(c) Cisterna chyle
(d) Lymph jugular veins
Ans. (c)
28. Ascorbic acid is also called as
(a) Thiamine
(b) Vitamin-C
(c) Pyridoxine
(d) vitamin-B12
Ans. (b)
29. Hamburger’s phenomenon is also called as:
(a) Sodium shift
(b) Hydrogen shift
(c) Chloride shift
(d) Bicarbonate shift
Ans. (c)
30. In mammals digestion of starch starts from:
(a) Mouth
(b) Stomach
(c) Oesophagus
(d) Duodenum
Ans. (a)
31. Which of the following carries blood rich in food materials from intestine to liver?
(a) Dorsal aorta
(b) Renal portal vein
(c) Hepatic portal vein
(d) Thoracic artery
Ans. (c)
32. What is common among amylase, renin and trypsin?
(a) All are proteins
(b) All act at less than 7 pH
(c) All are produced in stomach
(d) All are hormones
Ans. (a)
33. Typhlop is a:
(a) Gtass snake
(b) Sea snake
(c) Blind snake
(d) Tree snake
Ans. (c)
34. Limbless amphibians belong to order:
(a) Anura
(b) Urodela
(c) Gymnophiana
(d) Squamata
Ans. (c)
35. Typhlosole in earthworm starts from segment number:
(a) 7
(b) 14
(c) 47
(d) 27
Ans. (d)
36. Chemoreceptor in Pila is:
(a) Radula
(b) Osphadium
(c) Canula
(d) Spiracle
Ans. (b)
37. Leydig cells secrete:
(a) Testosterone
(c) Corticosterone
(b) Oestrogen
(d) Progesterone
Ans. (a)
38. Who coined the term Ecology?
(a) Darwin
(b) Linnaeus
(c) Odum
(d) Heckle
Ans. (d)
39. Trophic levels are linked to form:
(a) Food web
(b) Food chain
(c) Autotrops
(d) Carnivores
Ans. (b)
40. Adjacent epithelial cells are held together by:
(a) Liposomes
(b) Lysosomes
(c) Microsome
(d) Desmosomes
Ans. (d)
41. Heat-islands are produced due to:
(a) Air pollution
(b) Water pollution
(c) Land pollution
(d) Noise pollution
Ans. (a)
42. Colchicines are used for:
(a) Polyploidy
(c) Monosomy
(b) Aneuploidy
(d) Trisomy
Ans. (a)
43. Sting apparatus of honey bee is a modified form of:
(a) Ovipositor
(b) Sex spine
(c) Podical gland
(d) Wax gland
Ans. (a)
44. Blood clotting is prevented by:
(a) vitamin-K
(b) Calcium ions
(c) Potassium ions
(d) Heparin
Ans. (d)
45. Phallic organs in cockroach are related to:
(a) Male reproductive system
(b) Male excretory system
(c) Male digestive system
(d) Male circulatory system
Ans. (a)
46. Haemocyanin is present in:
(a) Chordates
(b) Annelida
(c) Mollusca
(d) Porifera
Ans. (c)
47. Who coined the term biocoenosis?
(a) Karl Mobius
(b) Haeckel
(c) Ambust
(d) Lindmann
Ans. (a)
48. True nucleus is absent in:
(a) Man
(b) Rabbit
(c) Camel
(d) E. coli
Ans. (d)
49. Coelome is found between:
(a) Ectoderm and endoderm
(b) Mesoderm and ectoderm
(c) Body wall and ectoderm
(d) Mesoderm and endoderm
Ans. (d)
50. DNA of bacteria is
(a) With histones
(b) Without histones
(c) With sugar base
(d) Without sugar base
Ans. (b)

Botany Solved Quiz

Botany Solved Quiz
Get Your Botany Plant Quiz Solved
General Botany Quizz
1. Suicidal bags are also called:
(a) Ribosomes
(b) Peroxisome
(c) Glyoxysome
(d) Lysosomes
Ans. (d)
2. In Funaria the number of peristomial teeth is:
(a) 16
(b) 32
(c) 10
(d) 48
Ans. (b)
3. The stage at which the two cells, each with separated sister chromatids move towards opposite poles is:
(a) Anaphase-I
(b) anaphase-Il
(c) Metaphase-I
(d) metaphase-Il
Ans. (b)
4. Peroxisome are rich in:
(a) Reductive enzymes
(b) Lytic enzymes
(c) Oxidative enzymes
(d) Catalytic enzymes
Ans. (c)
5. The usage of binomial names, for plant species, was accepted by all after it was published by:
(a) Hooker
(b) Hutchinson
(c) Engler
(d) Linnaeus
Ans. (d)
6. During rainy seasons, the round becomes slippery because of the dense ground of:
(a) Algae
(b) Cyanobacteria
(c) Bacteria
(d) Archebacteria
Ans. (b)
7. The inflorescence of coconut is:
(a) Receme
(b) Spike
(c) Spadix
(d) Cymose
Ans. (c)
8. Most renowned phycologist of India is:
(a) K. C. Mehta
(b) J. C. Bose
(c) R. Misra
(d) M. 0. P. Iyengar
Ans. (d)
9. Resin duct of a gymnosperm us stem is an example of:
(a) Schizogenous cavity
(b) Schizolysigenous cavity
(c) Lysogenous cavity
(d) Intercellular space
Ans. (a)
10. Red algae differ from green and brown algae in having:
(a) Chlorophyll a
(b) Sexual reproduction
(c) Well developed nucleus
(d) Non-flagellated cells in the life cycle
Ans. (d)
11. The number of hydrogen bonds between adenine (A) and thymine (T) in a DNA molecule is
(a) 2
(b) 4
(c) 3
(d) 1
Ans. (a)
12. Conjugation occurs in:
(a) Spirogyra
(b) Oedogonium
(c) Chlamydomonas
(d) Ulothrix
Ans. (a)
13. Protein coat of virus is called:
(a) Capsid
(b) Cosmid
(c) Plasmid
(d) Plastid
Ans. (a)
14. Sialic acid is a constituent of:
(a) Cell wall
(b) Chromosome
(c) Dictyosome
(d) Cell membrane
Ans. (d)
15. The end product of respiration in plants are:
(a) H2O and energy
(b) Starch and O2
(c) Sugar and O2
(d) CO2. H2O and energy
Ans. (d)
16. Cycas stem contains:
(a) Pycnoxylic wood
(b) Manoxylic wood
(c) Sap wood
(d) Heart wood
Ans. (b)
17. Two distinct generation present in a single life history are common in:
(a) Mango
(b) Bacillus
(c) Dryopteris
(d) Spirogyra
Ans. (c)

18. Which Of the following is a “resurrection” plant?
(a) Lycopodium
(b) Selaginella
(c) Rhynia
(d) Marsilea
Ans. (b)
19. In correct statement about “Fungi imperfect” is:
(a) No sexual phase
(b) Species pray on nematodes
(c) Include toadstool and puffball
(d) Include Aspergillus used for making Soya sauce
Ans. (b)
20. Membrane surrounding vacuole is called:
(a) Tonoplast
(b) Nucleoplast
(c) Protoplast
(d) Vacuoplast
Ans. (a)
21. Lactose is a:
(a) Monosaccharide
(b) Polysaccharide
(c) Disaccharide
(d) Trisaccharide
Ans. (c)
22. Double helical model for DNA was produced by:
(a) Jacob and Monod
(b) Watson and Crick
(c) Khorana and Nirenbrg
(d) Beadle and Tatum
Ans. (b)
23. Among the plants listed below, point out a plant that does not fit into ecological group represented by other plants:
(a) Aloe
(b) Acacia
(c) Vallesneria
(d) Euphorbia
Ans. (c)
24. Clinging roots are found in:
(a) Orchid
(b) Trapa
(c) Podostemon
(d) Acacia
Ans. (a)
25. Datura is a classical example of:
(a) Triploidy
(b) Trisomy
(c) Monoploidy
(d) Monosomy
Ans. (b)

Popular Posts